首頁  /  項目   /  景觀  /  正文

臺灣新竹交通大學候車亭建筑景觀設計 | 竹工凡木設計研究室

經典案例 2020-09-11 來源:gooood
  • 項目名稱:
    臺灣新竹交通大學候車亭建筑景觀設計
  • 項目地點:
    臺灣
  • 設計公司:
  • 攝影師:
    Ivan Chuang

候車之亭-驛站功能感知的雙面性

Bus-Stop – Perception Duality of a Transportation Stop

位于風城新竹的交通大學,是匯聚了眾多青年學子的綜合高教學府,來自臺灣各地的大學生與研究生,多數以大型公車由外地進入校園,對每一位交大游子而言,候車亭具有特別的意義,是連結求學之路的重要驛站,一道生命記憶中的獨特風景。近年來,校園內的候車亭陸續做了新的設計,在校方強化美感校園與減法美學的思維下,不斷地美化校園風貌。

The National Chiao Tung University, situated in the windy city of Hsinchu, is a premium university that many top students congregate. Most of students commute to the university via buses, the bus station is meaningful and memorable for these commuting students during their learning journey. In recent years, the on-campus bus-stops have undergone renovations while the university carries out its campus renovation initiatives with reductive aesthetics discourse. The site of the bus-stop, situated near the south gate of the campus, is an important transportation node that connects the in and out of the campus.


1.jpg

▲項目外觀,external view of the project ?Ivan Chuang


地景美學-平臺設計軟化的高程起落

Aesthetics by Landscape – Height Difference Softened by Split-Level Design

候車亭基地位處南大門停車場內,緊鄰籃球場、網球場匯集的區域,空曠的停車場與運動設施為后山綠地所環繞,所處位置因地形關係將停車場一分為二,并產生了1.2公尺的高程差,故在規劃之初,我們便決定透過設計手法,軟化高低落差造成的視覺與活動障礙,并延續校園與環境共生的思考,以「地景性」思維作為設計主軸,加之以「減法設計」的手段,以順應地形的方式讓建筑形式自然成形,藉由設計串聯起不同的高程,也有效削弱了北風對于候車人的吹襲。由于基地周遭有諸多運動場地,亦不定時舉辦活動,我們以「平臺」的概念串接起不同的使用機能,地景式的半戶外開放式設計,讓候車亭承載的不再只是候車的功能,而增添了和周圍活動對話的機會,創造了提供不同功能、族群、時段使用的多功能活動方式。

As the site of the bus-stop is located within the car park at the south gate next to the basketball and tennis courts surrounded by the green area. The car park is divided into two sections with 1.2 meters in height difference; therefore, the design team addresses the height difference by softening the visual and circulation obstacles by forming a symbiotic relationship between the campus and environment in a landscape-design theme complemented by a Reductive Design to allow the landform to shape the building form while the design also minimizes the effect of the northerly breeze on those waiting at the bus stop. As the site surrounded by many sports facilities host many sporting events, the “Platform” design concept seeks to enhance the dialogue possibilities of the bus stop with its surrounding. The semi-outdoor open design by landscape goes beyond the purpose of a transportation node catering for multi-functional programs for different user groups and usage periods.


2.gif

▲項目生成,generation diagram ?CHU-Studio

3.jpg

▲面向街道的項目外觀,external view of the project facing the street ?Ivan Chuang

▲弱化道路與運動場地之間的高差,blur de height difference between the street and the sport courts ?Ivan Chuang

6.jpg

▲銜接場地的木制平臺,wooden platform connecting the grounds ?Ivan Chuang


空間構筑-厚重與輕透的複合交織

Spatial Construct – Intricate Interweaving of Solidity and Lightness

地景式設計在構造上,單純地以一塊大面屋頂板塊與29根細長的立柱便可完成,厚重的面狀塊體,承載使用者拾級而上與屋頂覆土的重量,為了強化建筑的輕盈感,以排序錯位的鋼柱結構,展現一種對比性的輕透與空間張力,并回應周遭榕樹鬚根,形成人造樹林的意象,這樣的手法亦讓整體建筑可以全然與周遭環境串聯并隱于其中。候車亭內沒有固定座位,我們以人體尺度設計一連串高低不一的平臺板塊,以緩解地形造成的高差,使用者可以或坐、或臥、或蹲,在空間中等待。候車亭屋頂亦作了綠美化處理,人們可以輕易地走頂端,在樹下可以乘涼,或躺在藤床上,可以躺在斜坡上休憩、看球賽、對話、談天,藉由地景設計與仿生構造,成功詮釋了場域與交大創意、開放、包容學風之間的鏈結。

Design by landscape consists simply of a large roof plate with 29 slim posts. A sturdy volume bears the weight of users climbing the stair and the roof-cover earth. The design team accentuates the lightness of the architectural volume by creating contrasting balance and spatial tension. The steel columns, placed alternately, echo the fibrous roots of the fig trees in the notion of a manmade forest, which also allows the entire structure to connect with, and to infuse itself in, the surrounding. As there is no fixed seating in the bus stop, a series of planks of different heights were designed with ergonomic consideration to reconcile with the landform height variation. The users can stay in the waiting area in the postures of sitting, lying-down, and kneeling. The roofing design features greenery so that people can easily walk on the roof, rest under the trees, lie in rattan hammock, watch sport events, have a conversation”, etc. The design successfully interprets the connection between the space and the creative, open, empathetic spirit of the university culture.


7.jpg

▲屋頂由細長的立柱支撐,the roof is supported by slender columns ?Ivan Chuang

▲結構細部,details of the structure ?Ivan Chuang

11.jpg

▲面向運動場的坡面,可以作為活動的觀眾席,slope facing the sport courts, which could be used as spectator for events ?Ivan Chuang

12.jpg

▲坡道上豐富的空間,rich spaces on the slope ?Ivan Chuang

▲夜景,night view ?Ivan Chuang

15.jpg

▲總平面圖,site plan ?CHU-Studio

16.jpg

▲一層平面圖,first floor plan ?CHU-Studio

17.jpg

▲屋頂平面圖,rooftop plan ?CHU-Studio

18.jpg

▲立面圖,elevations ?CHU-Studio

19.jpg

▲剖面圖,section ?CHU-Studio




Project name: NCTU BUS-STOP (交大候車亭)

Company name: CHU-Studio 竹工凡木設計研究室

Website: https://www.chustudio-official.com/

Contact e-mail: [email protected]

Project location: No. 1001, Daxue Rd., East Dist., Hsinchu City 300, Taiwan (R.O.C.), 新竹交通大學(NCTU)

Completion Year: 2020/02/17

Building area (m2): 70.8(1F)+81.7(RF)㎡

Other participants: N/

Lead Designer: Alfie, Shao Design  邵唯晏

Photo credits: Ivan Chuang



版權聲明:本文版權歸原作者所有,如有侵犯您的權益請及時聯系,我們將第一時間刪除。

投稿郵箱:[email protected].cn

聯系電話:010-62747757


  • 給Ta打個賞

2

發表評論

熱門評論

相關項目

排列五彩票筛选软件