首頁  /  項目   /  景觀  /  正文

南京新加坡·南京生態科技島景觀設計 | 棕櫚設計

經典案例 2020-09-09 來源:gooood
  • 項目名稱:
    新加坡·南京生態科技島濱江風光帶夾江側南段景觀
  • 項目地點:
    南京市江心洲
  • 項目規模:
    37萬平方米
  • 設計公司:
  • 委托方:
    中新南京生態科技島投資發展有限公司
  • 建成時間:
    2020年

春在微風細雨中賞繁花似錦,夏在蟬鳴綠蔭里看樹影斑駁。

秋在月掛星辰下觀草穗舞蹈,冬在銀裝素裹中望雪踏枝椏。

四季輪回,時光如斯,身處都市,奔走匆忙,是否想過回歸自然,撫慰我們疲憊的心靈……

In spring, enjoy blooming flowers in the breeze and drizzle; in summer, watch the shadows of the trees in the green shade of cicadas.

In autumn, appreciate grass and wheatears dancing under the moon and the stars; in winter, watch the snow stepping on the branches in silvery white.

The four seasons reincarnate. Time flies like a flowing river. Have we ever thought of returning to nature and soothing our tired hearts while running in a hurry in the city?


從喧囂的城市中回歸自然。在生態的自然里感受野趣。在野趣的空間內遇見生活。

Return to nature from the hustle and bustle of the city. Feel the wild in the ecological nature. Enjoy life in a wild space.


▲項目概覽,overview ?棕櫚設計


初見 | First sight

張一片風帆,凌千層碧浪,看不盡綠林疊翠、遠水澄清。江心洲是一條大江的合頁,江水在它的北邊離別又在南端重逢……

新加坡·南京生態科技島(以下簡稱“江心洲”)位于長江之中,距離南京中心僅6公里,整個島嶼呈西南東北走向,狀若青梅,又稱“梅子洲”。江心洲以“生態科技·野趣入城”為整體規劃理念,致力于打造了一座集高科技產業發展、低碳生活、旅游休閑綜合功能為一體的城市典范。


A sail makes a big splash. Lush forests and verdant waters are endless. Jiangxinzhou is the hinge of the Yangtze River, which separates on its north and reunites at the south…

Singapore-Nanjing Eco High-Tech Island (hereinafter referred to as “Jiangxinzhou”) is located in the Yangtze River, only 6 kilometers from the downtown of Nanjing. It stretches from southwest to northeast, resembling a green plum, and is also called “Meizizhou”. Based on the overall planning concept of “Ecological Technology ? Wild City”, Jiangxinzhou is committed to creating a model city integrating high-tech industrial development, low-carbon life, and tourism and leisure functions into a whole.


5.jpg

▲“江心洲”鳥瞰,aerial view ?棕櫚設計


本案位于江心洲的南部,處于堤頂路與環島路之間夾江側背水坡,是江心洲濱江風光帶的重要組成部分。

初期現場踏勘,用地尚未開發,原生態的植物、水塘與茂密的林地自由的散布在設計場地中,散發著長江濱江風貌的原始生態魅力。于是我們便思考:如何將這種濱江風貌特質融入未來景觀場地設計中,同時對現場的地形地貌重新整理設計,打造自然、舒適、宜人的濱江野趣綠廊,吸引都市人群走出城市,重新感受自然的生態野趣之美。


The project is located in the south of Jiangxinzhou, on the downstream slope of the Jiajiang River between Diding Road and Huandao Road, and is an important part of the Jiangxinzhou Waterfront Scenic Belt.

The site has not yet been developed at our first survey. The original ecological plants, ponds and dense woodland were scattered freely, exuding the original ecological charm of the waterfront style of the Yangtze River. Therefore, we thought how to integrate the waterfront style into the future site design, and rearrange and design the topography of the site to create a natural, comfortable and pleasant green waterfront corridor, attracting urbanites out of the city and re-enjoy the wild beauty of the nature.


▲場地原狀,original site ?棕櫚設計


續寫 | Continuation Writing

江洲載斜陽,花飛樵路香。自然成野趣,都使俗情忘。自然世界是如此美:江心洲伴著陽光,水影斑駁,花草叢生,到處飛揚著悅耳的鳥叫蟲鳴……

Setting sun, fragrant flowers…the wild beauty of the nature makes people forget all the pains and troubles. What a beautiful natural world! Sunlight shining, shadows in the water mottled, flowers and plants overgrown, birds chirping and bugs singing everywhere…


10.jpg

▲花飛樵路香,fragrant flowers along the path ?棕櫚設計


長江邊的野趣綠廊 | Wild green corridor by the Yangtze River

設計全長2.5公里,寬度40-130米,總面積近37萬平方米。沿江而生的生態野趣綠廊猶如一條碧綠的翡翠項鏈,鑲嵌在江心洲岸邊。我們重新梳理了場地地形、合理連接場地、城市道路和堤頂路,注重場地的空間開合變化,同時運用大量的生態植物品種,構建場地的景觀風格與特色,呈現了生態、野趣、科技的總體設計理念。

The project occupies a total area of nearly 370,000 m2, with a length of 2.5 kilometers and width of 40-130 meters. The ecological and wild green corridor along the river is like a green emerald necklace inlaid on the bank of Jiangxinzhou. We reorganized the site topography, and reasonably connected the site, urban roads and the Diding Road, paid attention to the spatial opening and closing changes of the site, and used a large number of ecological plant varieties to construct the landscape style and characteristics of the site, showing an ecological, wild and technological overall design concept.


11.jpg

▲綠廊平面圖和交通系統分析,green corridor plan & transport system ?棕櫚設計


觀賞植物的種植組合及應用 | Planting combination and application of ornamental plants

在所有景觀要素中“植物”對時間最為敏感,雖四季輪轉如常,卻總有驚喜迭出。我們在設計中做到最小干預自然現狀,對現狀植被進行重新梳理及利用,融入三百多種野趣的觀賞類植被,使整個園區呈現多彩繽紛,野趣靈動的景觀氛圍。

“Plants” are the most sensitive to time among all the landscape elements. Although the four seasons change as usual, there are always surprises. We minimized the intervention of natural conditions, reorganized and used the existing vegetation, and integrated over 300 varieties of wild ornamental vegetation to make the entire park with a colorful, wild and smart landscape atmosphere.


▲多彩繽紛,野趣靈動的景觀氛圍,a colorful, wild and smart landscape atmosphere ?棕櫚設計


應用大面積觀賞草來渲染生態自然之美,借景“南京國際文化青年中心” 與“南京眼步行橋”的建筑體現現代科技之美,生態野趣的種植與現代科技的背景相結合,希望能在金色暖陽中,收獲生態與現代的交界體驗。

A large area of ornamental grass was used to highlight the beauty of ecological nature. The views of “Nanjing International Youth Cultural Center” and “Nanjing Eye Pedestrian Bridge” were used to reflect the beauty of modern technology. The ecological and wild planting is combined with the background of modern technology. Hope that people here get the interface experience between ecology and modernity.


15.jpg

▲生態野趣的種植與現代科技的背景相結合,the ecological and wild planting is combined with the background of modern technology ?棕櫚設計


尊重與重塑場地地形 | Respect and reshape the site terrain

我們利用地形走勢匠心造景,注重功能性與景觀性,營造出張弛有度、收放自如的地形空間變化。堤頂路與環島路最大高差近四米,我們運用了逐級放坡和自然放坡的方式消化了場地與堤頂路的高差。精心設計地形,使其自然、合理、多變。時而平緩疏闊,時而高峻起伏,吸引游人進入賞玩。

We made use of terrain condition in landscape design, focusing on function and landscape, to create relaxing and flexible spatial changes. As the maximum elevation difference between Diding Road and Huandao Road is nearly 4 meters, we used the gradual and natural grading methods to solve the elevation difference between the site and the Diding Road. The terrain was carefully designed to make it natural, reasonable and changeable. Sometimes it is gentle and sparse, sometimes high and undulating, attracting visitors to entertain and play.


16.jpg

▲設計運用逐級放坡和自然放坡的方式消化了場地與堤頂路的高差,gradual and natural grading methods were used to solve the elevation difference between the site and the Diding Road ?棕櫚設計


堤頂路向場地內側經由地形的改造,形成了適合再生林和野花草甸生長的地形坡。當夕陽的余暉灑向坡上的花草時,樹影婆娑、光影斑駁,讓草坡變得極具吸引力。

The Diding Road facing the inner side formed a terrain slope suitable for the growth of regenerated forests and wildflower meadows by the terrain modification. When the afterglow of the setting sun shines on the flowers and plants on the slope, the shadows of the trees and the mottled light and shadow make the grass slope very attractive.


▲草坡,grass slope ?棕櫚設計


豐富的空間開合變化 | Rich space opening and closing changes

空間的開合,色彩的變化,在不同的狀態和光線下,充滿不同的趣味與變化。本次依托于植物營造出時而開放可以聚會的草坪場地,時而私密給你放空思緒竊竊私語的安靜場地,時而半開半放欣賞美景,身處自然之中感受大自然帶給我們的跳動與韻律。

Space opening and closing, and color changes, under different conditions and light, are full of different interests and changes. The project relies on plants to create a lawn field that sometimes open for gatherings, sometimes a quiet place private for you to empty your thoughts and whisper, sometimes half-open to enjoy the beautiful scenery, and feel the beating and rhythm that nature brings us .


21.jpg

▲開放的草坪場地,the open lawn field ?棕櫚設計


近處,是開放草坪空間;轉折處,是半圍合的野趣花鏡與樹蔭空間;而遠處,是人未至心向往的休憩大草坪,樹蔭成片,綠意翩翩。

灌木草花退后,留出草坪空間,半開半合,地形稍有起伏,點綴一些花帶及基調樹,枝椏伸出,微微掩映??稍诨顒硬萜簳盒?,身處綠蔭之下,賞心悅目。


Here is an open lawn space; the turn is a half-enclosed space for wild gardens and trees; and the distance is a large lawn for relaxing, with shades of trees.

The shrubs and grasses retreat, leaving space for the lawn, half-open and half-closed. The terrain is slightly undulating, decorated with some flower bands and fundamental trees, branches sticking out, slightly hidden. Visitors can take a break on the lawn, and enjoy the pleasure under the shade of trees.


▲灌木、草坪、花帶和掩映的樹,shrubs, grass, flower bands and fundamental trees ?棕櫚設計


我們將主要出入口位置與上位的環島綠色交通系統規劃相銜接,保證生態風光帶的協調性。同時希望這次設計能從根本上改善周邊生態并置入休閑場地,利用異形曲線元素體現科技感與周邊空間環境相輔相成,鳥語花香,花草叢生,公園內部隱約可見……

We connected the main entrances and exits with the upper green island transportation system plan to ensure the coordination of the ecological scenic belt. Meanwhile, it is hoped that this design can fundamentally improve the surrounding ecology and put it into leisure spaces, using shaped curve elements to reflect the harmony between technology and surrounding environment. Chirping birds, fragrant flowers, and dense plants …are faintly visible in the park.


24.jpg

▲出入口鳥瞰,aerial view to the entrance/exit ?棕櫚設計

▲景觀座椅,the landscaped seating area ?棕櫚設計


喬木為游人提供了遮蔭之處,景石隨意地排布,并供人小坐休憩。項目在“宜人化設計”的原則下塑造富有當代特征、審美的空間環境,滿足了現代城市居民踏青郊外、回歸自然的需求。

Arbors provide shade for visitors, while landscape stones are arranged casually, where visitors can sit and relax. The project creates a contemporary and aesthetic space environment based on the principle of “Pleasant Design”, which meets the needs of modern urban residents to go outing and return to nature.


▲喬木和景石,arbors and landscape stones ?棕櫚設計


借景扎哈·哈迪德作品“南京國際文化青年中心”與“南京眼步行橋”作為遠眺景致,展現現代都市的魅力,前場空間用大草坪充分留白并用植物進行框景,與其隔空相望,仿佛進行了一場自然生態與現代科技的有趣對話。

Zaha Hadid’s works “Nanjing International Youth Cultural Center” and “Nanjing Eye Pedestrian Bridge” are used as a distant view to show the charm of modern cities. The front space is fully blanked with a large lawn and framed by plants. Facing each other across the sky, it seems to have an interesting dialogue between natural ecology and modern technology.


29.jpg

▲從園區望向南京國際文化青年中心,view to Nanjing International Youth Cultural Center from the park ?棕櫚設計

30.jpg

▲從園區望向南京眼步行橋,view to Nanjing Eye Pedestrian Bridge from the park ?棕櫚設計


慢行步道,曲折遼遠,貫通始終,追隨著身邊細膩的花溪,感受別致的溫柔。

Slow walking trails, with twists and turns, run throughout, follow the delicate flowers beside, and feel the unique tenderness.


▲步道兩旁的花溪,the delicate flowers along side the trails ?棕櫚設計


彰顯 | Highlight

當我們置身于鳥語花香、空氣清新的大自然里,我們會感受到萬物欣欣向榮。但你是否曾經仔細欣賞過大自然……

植物呈現的是個體生長的自然美和群體美。它們富有野趣,追求一種源于自然、表現自然、回歸自然的形式和本質。我們運用創意林、花鏡、生態草溝等多種獨特的方式體現空間和植物的野趣美,從而突出靈動變幻、色彩繽紛的感受。


When we are in nature with chirping birds, fragrant flowers and fresh air, we will feel that everything is thriving. However, have you ever appreciated nature carefully?

Plants show the natural beauty and group beauty of individual growth. They are full of wild interest, pursuing the style and essence that originate from nature, present nature, and return to nature. We used a variety of unique ways such as creative forest, flower border, and ecological grass ditch to reflect the wild beauty of spaces and plants, so as to highlight the feeling of smart changes and colorful colors.


33.jpg

▲萬物欣欣向榮,everything is thriving in the park ?棕櫚設計


鉆云樟林 | Camphor Forest

鉆云樟(野生香樟,其樹干筆直挺拔,枝高冠?。?,設計大膽的借用鉆云樟這種不常用的樹形品種來營造場地圍合空間,使其成為場地的背景和亮點,既使經濟性得到了保證,又使場地具有了別樣的景觀特色。

Camphor tree (a kind of wild camphor, its trunk is upright, with high branches and small crowns). The design boldly utilized the unusual species of camphor trees to create the enclosed space, making it the background and highlight of the site, which not only guarantees the economy, but also gives the site different landscape.


34.jpg

▲鉆云樟成為場地的背景和亮點,the camphor forest has become a background and highlight of the site ?棕櫚設計


草原花境 | Grassland Flower Border

肅肅花絮暖,菲菲紅素輕。近百種觀賞類草本及碎石路面營造野趣的植物搭配氛圍,在不同的角度下體驗萬物生長,每一刻的感受都隨著時間的推移而產生不同的變化。

Nearly a hundred kinds of ornamental herbs and gravel pavement create a wild and interesting plant collocation atmosphere, where visitors can experience their growth from different angles, and enjoy the changes with time.


▲草原花境,grassland flower border ?棕櫚設計


生態草溝 | Ecological grass ditch

我們運用了大量的水生、濕生植物打造具有野性趣味的生態植草溝,對雨水進行前期處理及運輸,代替傳統的溝渠排水系統,減緩徑流流速,去除徑流中的污染物,降低雨水對城市排水造成的壓力和污染。

We used a large number of aquatic and wet plants to create wild and interesting ecological grass planting ditches, instead of traditional ditch drainage system. Rainwater was pre-treated and transported to slow down the flow rate of runoff, remove pollutants in the runoff, and lower drainage pressure and pollution.


▲生態植草溝代替傳統的溝渠排水系統,the traditional ditch drainage system was replaced by ecological grass planting ditches ?棕櫚設計


如今,城市中“自然缺失”已成為常態,深知自然意義的設計師們,在本次項目中精心設計植物景觀,最大化彌補這份遺憾。在這里,我們可以遍尋自然的蹤跡,全身心投入地享受生態之美,回歸生態本源。

“Lack of Nature” is very common in the city nowadays. Designers who know the significance of nature profoundly designed the plant landscape for this project to make up for that. Here, we can search for the traces of nature, fully enjoy the beauty of ecology, and return to the origin of ecology.


42.jpg

?棕櫚設計



項目名稱:新加坡·南京生態科技島濱江風光帶夾江側南段景觀

項目地點:南京市江心洲

項目業主:中新南京生態科技島投資發展有限公司

景觀設計:棕櫚設計有限公司上海區域

景觀施工:棕櫚生態城鎮發展股份有限公司

設計面積:37萬平方米

設計時間:2017年

建成時間:2020年

特別鳴謝:余曉琨 劉坤良


Project: Singapore-Nanjing Eco Hi-Tech Island Waterfront Scenic Belt (Southern Section of the Jiangjiang River)

Location: Jiangxinzhou, Nanjing

Client: Sino-Singapore Nanjing Eco High-Tech Island Development Co., Ltd.

Landscape Design: Palm Design Co., Ltd.

Landscape Construction: Palm Eco-Town Development Co., Ltd.

Area: 370,000 m2

Design Year: 2017

Completion Year: 2020

Acknowledgement: Xiaokun Yu, Kunliang Liu



版權聲明:本文版權歸原作者所有,如有侵犯您的權益請及時聯系,我們將第一時間刪除。

投稿郵箱:[email protected]

聯系電話:010-62747757


  • 給Ta打個賞

1

發表評論

熱門評論

相關項目

排列五彩票筛选软件